Jarní přespolní běh Louny

Lounský jarní kros bývá většinou jarní jen podle jména. Počasí bývá proměnlivé, nárazový vítr, jednou byla překážkou dokonce i rozvodněná Ohře. Běžci tedy řeší jaké oblečení a hlavně jaké obutí zvolit. Nejlepší je tedy krosový vzorek nebo tretry. Zato divák má jasno, hlavně se teple obléknout, tím se nic nezkazí.

Trať je pro běžce náročná, zvláště prudké výběhy berou dech. Pro diváky je naopak samotný závod atraktivní, na krátkém okruhu je možno detailně sledovat průběh závodu. Dětské běhy jsou plné emocí, střídá se radost vítězů a slzičky poražených.

U dospělých je k vidění ladnost a běžecká technika mílařů i buldočí zarputilost vytrvalců.

Zážitkem je sledovat, jak se v hlavním závodě po několika kolech vytvoří dvojice nebo trojice běžců, kteří se snaží až do cíle udržet nasazené tempo, aby ve svém minisouboji co nejlépe obstáli. Souboj lounských běžců Filipa Havla a zkušeného Jana Wainera vyzněl ve prospěch mladšího z nich. Také mezi veterány lépe obstál Erwin Beshir, následován Viktorem Petronyukem, podobně Josef Kalát na trati předčil indisponovaného Petra  Kirsche. Někteří běžci se s celou tratí potýkali sami (Libor Kurka, Zdeněk Brůžek, Míra Bartoš či Pavel Švingr)  S malým odstupem za Pavlem Štajncem běžel nováček Honza Slavík z Chožova následován zkušeným Tomášem Vokrouhlíkem ze Senkova, Robinem Burešem z Cítolib a Mírou Ernestem z Teplic, kteří běželi úvodní kola ve trojici. Celý závod jim odtáhl na čele Tomáš, Robin pak měl ve finiši více sil. Míra Ernest v posledním kole odpadl a nabral velkou ztrátu, téměř do dostihl Martin Václavek, který v průběhu závodu za nimi zaostával až o půl kola.

Nejlépe se z běžců BK Louny umístil Mirek Bartoš na 2. místě v kategorii veteránů D, ve stejné kategorii za ním doběhl Pavel Švingr. Mezi mladými pak zůstal Filip Havel těsně pod stupni vítězů. V Memoriál Lucie Náprstkové dorostenek vítězství již potřetí suverénně obhájila  Carmen Beshirová. Po závodě udělala hezké gesto fair play a vyhraný pohár přenechala v pořadí druhé závodnici.

Na fotce je na druhém místě Míra Bartoš, 3 místo získal Pavel "plavčík" Švingr

 

Petr Tyl

Výsledky

Fotogalerie

Fotogalerie

Fotogalerie