Svatojánský běh (Kladno, 7,5 km, 9.2.2013)

Fotogalerie

Čím byl sobotní svatojánský běh v Kladně-Dubí vyjímečný? Hned úvodem byl překonán rekord v počtu závodníků, na start se jich postavilo celkem 136. Přispěla k tomu i nebývalá účast běžců z našeho regionu, započteme li i pozdějšího vítěze Jakuba Schoře, tak nás bylo na startu 13 louňáků.

Počasí i terén byly přiměřené roční době. Teplota 3 stupně pod nulou, sněhový poprašek navozoval atmosféru horské krajiny, mírný větřík nebyl překážkou. Pořadatelská služba včetně dohledu městské policie bez problémů. Výhodou je rychlost s jakou pořadatel dává výsledky na internet. Bohatá fotodokumentace dává možnost znovu si závod užít nad monitorem počítače.

Běžci na stratu obligátně řešili kolik a v jaké kvalitě mají naběháno, někdo více, někdo nic, ono se to během roku vyrovná. Na startu byl i natěšený čerstvý šedesátník (gratulace) Jirka Fingerhut z pořádajícího oddílu. V předních řadách zaujal borec fotogenickou lišáckou čepicí ( i pozdějším výkonem na trati).

Výsledné časy je možno snadno dohledat na www servru maratonkladno.cz.

Výsledky

 

Přidám ještě komentář k fotografickému záznamu závodu:

Kuba Schoř (v červeném), jako vždy usměvavý, na startu sebevědomý, v cíli suveréní, co k tomu dodat. Obdivuju jeho všestrannost a taktickou vyzrálost, nedávno měl výborné umístění na maratónské trati. Je inspirací pro ostatní naše běžce. Rád vzpomínám na společné tréninky za jeho účasti.

Filip Havel (číslo 26) úspěšně zdolal semestrální zkoušky na VŠE a podobně si vedl i na trati. Na fotkách je vidět s jakou lehkostí běží výběhy (mám to osobně odpozorované z posledních tréninků). Zaujal také slušivou kombinací dresu a běžeckých bot. Přes nedávný tréninkový výpadek byl z lounských běžců nejlepší. Je mladý, cílevědomí s velkým potenciálem dalšího zlepšení.

Libor Kurka (číslo 31, na fotce pronásledovaný úhlavními soupeři Růžičkou a Kmuníčkem – ten vypadá jako když utíká od Stalingradu J. Běžel na dohled od Filipa, vykazuje zlepšenou výkonnost, projevují se jejich společné úsekové tréninky.

Míra Patera (číslo 28)  se seznamuje s kvalitou soupeřů v nové kategorii nad 50 let, na fotu je v závěsu za Matulou, následován Křečkem a Vénou Krebsem (číslo 41). Tomu pomohla spolupráce na trati s dalším vytrvalcem Jirkou Malým. Na trati plně využil výhody své konstituce, všichni závidíme jeho schopnost nepřibírat na váze.

Já (první zleva) jsem nedávno nepříjemně při tréninku upadnul, narazil jsem si žebra. Seběhy jsem tedy jistil velmi opatrně, tam mě mlaďoši předbíhali. S výkonem i pocitově jsem byl po doběhu spokojený, škoda že jsem nedokázal stáhnou náskok Dlouhána, který byl nakonec pouhé 2 vteřiny přede mnou. Tak příště odveta.

Honza Šíma (42), Pavel Štajnc (43), Dušan Mihalík (33) (na fotce s nimi ještě i Míra Bartoš s číslem 29) běželi pohromadě. Vzorně dodržovali taktické pokyny, držet se uprostřed startovního pole (kde bývá nejvíce hezkých běžkyň)  aby se tedy závod hlavně užili.  Zjištění, že máme 3 běžce s vyrovnanou výkonností je povzbuzením pro každého z nich do dalšího tréninku.

Míra Bartoš ke konci trochu ztratil na předchozí trio. Projevily se následky nedávno překonané virózy. Škoda, že nemohl podat svůj obvyklý výkon, stupně vítězů byly na dosah.

Svým výkonem mě překvapila Míša Marešová (vpravo). Zjištění, že i v Lounech máme konkurence schopnou běžkyni je příjemné. Nechala za sebou řadu zkušených borců, určitě se poli běžkyň neztratila. Bylo by ku prospěchu, kdyby se někdo věnoval organizaci běžkyň našeho regiónu.

Tradičně vypjatý byl souboj našich běžců v druhé polovině startovního pole. Martin Václavek (34) s Pavlem Švingrem (35) tradičně soupeří, kdo z koho. Tentokrát jejich souboj vyzněl lépe pro toho mladšího z nich (o čtyřicet let).

Ze studijních či pracovních důvodů ne Kladno ještě neodcestovali Michal Procházka, Jan Hřích, Tomáš Vokrouhlík, Milan Hudek (nový běžec) a Martin Lázna.

V praxi se prokazuje že běh je moderním a populárním sportem.